23.5.11

L'Expression de la Liberté

The expression of freedom

Het spreken van vrijheid

Spreken van vrijheid

START!

Mensen spreken maar al te graag over de vrijheid om te kunnen spreken, om te kunnen zeggen wat men wil. De consequenties van die woorden vallen ook onder de vrijheid van hun uiting: ieder is natuurlijk vrij om daar naar eigen goeddunken op te reageren - anders zou er immers geen sprake zijn van een in gelijke mate verdeelde vrijheid.

Maar wat is dan die vrijheid? Voordat we onze drang tot vrijheid van meningsuiting voorop zetten, moeten we beseffen wat die vrijheid is: waar spreken we over als we "vrijheid" zeggen? Het moet meer dan een gevoel van "vrij zijn" behelzen om enige grond van rechtvaardiging te bezitten voor alles wat er in naam van die moderne "vrijheid" wordt ontworteld en in de kiem gesmoord. Deze discussie wordt echter nergens centraal gevoerd, op plekken waar dat zou moeten gebeuren: in nationale en internationale politiek, vanuit instellingen met universalistische claims zoals de VN, op militair en economisch terrein.

De discussie moet aangewakkerd worden vanuit elke porie die de samenleving bevat; zij moet gaan leven, een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven worden, een bewustzijn dat niet weggedrukt kan worden door mediadoofpotten of politieke zwijgzaamheid. Een genuanceerd denken over het concept vrijheid kan alleen ontstaan vanuit een mengelmoes van stemmen en oren die elkaar de ruimte gunnen. Pas dan kan er in de eerste plaats sprake zijn van een ware ervaring van vrijheid: vrijheid ligt niet in je eigen ervaring besloten, al wil menig politicus of politica je dat nog zo graag doen geloven - en menig persoon neemt het maar al te graag verlekkerd en gemakzuchtig aan.

We zijn nog lang niet zo ver dat we kunnen weten of we ooit "vrijheid" kunnen ervaren. We kunnen dus nog niet eens valideren of het wel bestaat buiten het idealistische humanistische construct om. Maar dat betekent niet dat we er niet eens een keer écht en fundamenteel werk van kunnen maken.
 

Niks mooier dan een kudde schapen zonder herder en zonder hond?

Of moeten we dat comfortabele vachtje eindelijk ook maar eens een keertje af durven leggen?

No comments: